Bakanlığı'nın analizinden korkunç sonuçlar çıktı...
Türkiye’de özellikle belli bölgelerde çok tüketilen toz ve pul kırmızı biberin yüzde 15’inin limitin üzerinde aflatoksin içerdiği 2009 denetimleriyle ortaya çıktı. Aflatoksin, karaciğer kanseri ve kronik zehirlenme gibi yüksek riskler taşıyor ve tedavisi de çok zor
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 2009 yılında 22 bin 172 gıda örneğinde yaptığı analiz sonucunda, bin 171 örnek olumsuz bulunmuş. Başka bir ifadeyle gıdada ortalama olumsuz örnek oranı yüzde 5.28 düzeyinde olmuş. Tek başına hiçbir şey ifade etmeyen bu cümleyi, ürün bazında detaylarına inip, sonra da uzmanına yorumlatınca, belli ürünlerde korkutucu sonuçlara ulaşılıyor. Okuyanı ürküten ilk sonuç, alınan 122 bebek maması örneğinin yüzde 2.46’sında limitlerin üzerinde kurşuna rastlanması. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, bu bulguyu şöyle değerlendiriyor: “Kurşun, ağır metaldir ve vücutta birikir. Bu, çocukların bebekliklerinden başlayarak sağlıksız bir gelecek tehlikesini yaşamaları demek oluyor. Yüzde oranlarının bu anlamda hiç önemi yok.”