Bloomberg'te yer alan habere göre Türkiye ve Endonezya piyasaları dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkelerini geride bıraktı.
BRICS olarak adlandırıların gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi piyasaları açısından geride bırakan Türkiye ve Endonezya yıl başından beri hızlı büyüme kaydetti.
İMKB 100 endeksi yılbaşından beri yüzde 13'lük artışla ciddi bir ayrışma gösterirken Endonezya biraz daha iyi bir performansla yüzde 21 artış gösterdi.
Kredi piyasalarındaki ralli ve ülkelerin yabancı kur cinsinden borçluluk oranı açsından da rekor düşük seviyelerin yaşandığı JP Morgan Chase EMBI Global ölçümlemelerle ile ortaya çıktığı haberde yer aldı. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin hisse senetlerin yer aldığı MSCI BRIC Endeksi, 2010 yılında yüzde 1.2 değer kaybetti ve hali hazırda tepe noktasının yüzde 42 altında.
Goldman Sacahs’tan Jim O’Neil’e göre, Küresel krizin patlak veresinden bu yana Türkiye ve Endonezya düşük borçluluk, büyüyen nüfus ve artan kârlılık oranları ile yabancı yatırımcının dikkatini çekiyor. Çin’de GSYİH Türkiye ve Endonezya’ya karşı yüzde 4.2 kat olsa da bu ülkeler gelişmekte olan ülkeler sıralamasında 11’inci sırada diyen O’Neil, Endonezya ve Türkiye’nin dünya büyümesinde etkili olacak potansiyel ülkeler olduğunu da kaydetti.
Goldman Sachs analisti Jim O'Neil yaptığı açıklamada, Çin'in GSYH'sının Türkiye ve Endonezya'nın toplam GSYH'sının 4.2 katı olduğunu ve bu iki ülkenin global büyümeyi etkileme potansiyeline sahip "Gelecek 11" küçük gelişmekte olan ülkelerine liderlik ettiklerini vurguladı. 'Gelecek 11' de Türkiye ve Endonezya'nın yanı sıra Güney Kore, Meksika, Iran, Nijerya, Mısır, Filipinler, Pakistan, Vietnam ve Bangladesh yer alıyor.
EPFR Global ve JPMorgan'ıan verilerine göre 250 milyar doları yöneten en büyük gelişmekte olan hisse senedi yatırım fonu yöneticileri Haziran ayında 21 piyasa içinde Endonezya ve Türkiye'deki pozisyonlarını yükselişlerin devam edeceği beklentileri ile 'overweight'e çıkardılar.
Wolf LLC’nin analisti Ronald Solberg, Türk hisse senetlerini, Endonezya'da kömür madencilerinin yabancı para cinsinden tahcilerini, aralarında Garanti Bankası'nın olduğu Türk bankalarını, Endonezya'nın 5-20 yıl vadeli devlet tahvillerini tavsiye ediyor.
MSCI gelişmekte olan ülkeler arasında IMKB çarpan bazında bakıldığında yüzde 20 altında seyrettiği ve endeksin büyüme potansiyeli olduğu kaydedildi. Fon yöneticileri 100 endeks ve Endonezya Cakarta Endeksi için daha gidecek yol olduğunu kaydederken Ünlü yatırımcı Mark Mobius’ta geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Türkiye’deki 1 milyar dolarlık yatırımı büyütmeyi hedeflediklerini açıklamıştı.
POLİTİK RİSKLER
Yabancı yatırımcı son dönemde Türkiye’deki politik risklerin arttı görüşü de haberde yer alan detaylar arasında.