Bugün açıklanması beklenen Ramazan ateşkesi, Öcalan'ın görüş engeline takıldı. Avukatlar koster bozulduğu için İmralı'ya gidemeyince PKK ateşkes kararını erteledi.
REFERANDUMA KADAR SÜRECEK
Abdullah Öcalan, iki hafta önce Kandil'e ateşkes ilan etmesi yönünde görüş bildirdi. Örgüt, 12 Eylül'e kadar sürecek ateşkesi Öcalan'ın dünkü görüşmesinden sonra ilan edecekti.
BİR GRUP BM'YE TESLİM OLACAK
Görüşme gerçekleşmeyince örgüt de ateşkes ilanını erteledi. PKK'nın ateşkes sürecinde bir grup militanını silahtan arındırarak BM'ye teslim etmesi de gündemde.
Konuyla ilgili gelişmeleri yazan Taraf yazarı Yıldıray Oğur, ortada Ramazan ateşkesinden daha fazla imkan olduğu görüşünde.
ÖRGÜT ÇIKMAZDA
Baydemir'in dile getirdiği özerklik fikrine zarar verecek adımların PKK'nın işini daha da zorlaştıracağını savunan Oğur, örgütün içinde bulunduğu çıkmazı ise şöyle özetliyor:
"Karşımızda Kürt illerinde en çok satan gazete olan Taraf'ı boykotla tehdit eden Batman'daki mayın patlamasını eleştirdiği için adı Diyarbakır insan hakları mücadelesiyle birlikte anılmış eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu'yu, Dörtyol'a karanlık dediği için Diyarbakır tarihinin en cesur Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu'nu bir çırpıda harcayan örgüt var. Bu şiddetin savunulamaz hale geldiğinin göstergesi."
İMRALI İLE TEMAS YOK
Radikal gazetesi Ankara temsilcisi Murat Yetkin de terör örgütünde yaşanan ilginç gelişmeleri yazdı. Yetkin konuyla ilgili hükümet kanadından üst düzey yetkilinin açıklamalarına yer verdi:
Dün bu konuları görüşmek üzere başvurduğum etkili bir hükümet üyesi ise, ismini saklı tutmam kaydıyla şunları söyledi:
* Son zamanlarda örgütün eylemleri halktan tepki aldı. Ramazan’a gelinmiş olması, bayrama kadar toplumun dinsel hassasiyetlerini dikkate alma gerekçesiyle bir eylemsizlik durumu olacak gibi görünüyor; bize gelen bilgiler o yönde.
* Tabii 15 Ağustos tarihi var. Biliyorsunuz, 15 Ağustos 1984’te örgüt ilk büyük kanlı eylemlerini gerçekleştirmişti. Örgüt, her sene bu tarihte kanlı eylemler planlıyor. Şimdi de ‘eylemsizlik’ deniyor, ama bakarsınız bir baskın, çatışma da yaşanabilir.
* Yani bu bir şaşırtmaca da olabilir. Çünkü örgüt hem yekpare değil, hem de başkaları tarafından kullanılıyor. Referandum döneminde Türkiye’nin rahat etmemesini isteyenler olabilir. ‘Eylemsizlik’ denilerek güvenlik güçlerinin rehavete kapılması amaçlanmış olabilir. Dolayısıyla, biz teyakkuzda duruyoruz, güvenlik güçleri saldırı ihtimaline karşı hazır durumda.
* İmralı ile hükümetin bir teması yok. Avukatlar görüşüyor. (Soru üzerine) Avukatlar üzerinden de bir temas yok. Böyle bir temas yok. (MİT kaynakları da müsteşar Hakan Fidan’ın İmralı’da Öcalan ile görüştüğü haberlerini yalanlıyorlar.) Avukatları aracılığıyla söylenenler var. Ancak bunların da bir yönlendirme payı düşünülmeli. Hesap içinde hesap var.