Rock, 20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmış (1950'lerin başlarında), genellikle elektro gitar, bas gitar ve bateri gibi enstrümanlarla beraber vokal melodi taşıyan popüler müzik formudur. Organ ve piyano gibi klavyeli enstrümanlara da rock'ta sıkça rastlanılabilir. Saksafon gibi üflemeli çalgılar rock'ın ilk hallerinde oldukça sık kullanılmış olsa da yeni rock türlerinde nadiren görülürler.
Rock müzik, genellikle tek başına yapılmaz. Sanatçı ismi olarak ortaya tek bir ad çıkabilir ama genellikle bu müzik türü, bir grupla yapılır. Vokailst/solist (şarkı söyleyen kişi) 'nin yanı sıra, elektro gitarist, bass gitarist, bateri, bir yada iki ritim gitarist ve klavye (piyano, org, elektro-piyano vs.) vardır.
Tarihçe
Rock müzik, 1950 başlarında ortaya çıkmıştır. Rock müzik akımının başlamasında Rock and Roll (veya Rock'n Roll) ve rockabilly gibi müzik türleri önemli rol oynamışlardır. Rock müzik Blues adlı müzik türünden doğrudan olarak etkilenmiştir. Onun için Blues felsefesini incelemeden rock müzik felsefesi incelenemez. Blues'u icad eden siyahlar, beyazlardan gördüğü zulm karşısında sitemlerini üstü kapalı bir şekilde belirtmişlerdir. Bunu gittikçe geliştiren blues sanatçıları bu sitemin üzerindeki örtüyü yavaş yavaş kaldırmaya, müziklerini de aynı şekilde daha açık hale getirmeye başlamışlardır. O dönemlerde müzik aleti alamadıkları ve beyazların askerlerine ait müzik aletlerini kullandıklarını unutmamalıyız. Yukarıda adı geçen üflemeli çalgılar bu dönemlerden gelen bir alışkanlıktır. Sözlerin ve müziğin sitemi yansıtması artık gittikçe isyan boyutuna girmeye başladı. İşte böyle bir dönemde rock adını duyurmaya başladı. Caz dan etkilenen Blues artık Rock'ı doğurmuştu. Müzikte elektro gitarın kullanılmasının en büyük sebebi ise distortion adı verilen ses efektinin kulakları tırmalayıcı tınısının isyanı ve acıyı en iyi şekilde yansıttığının düşünülmesidir.
1950'lerin Rock sanatçıları, Sam Phillips, Jackie Brenston ("Rocket 88" adlı albümüyle,), Bill Haley, Elvis Presley, Chuck Berry, Bo Diddley, Fats Domino, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Gene Vincent ve diğerleridir.
Rock müzik artık yavaş yavaş gençlerin favori müziğine girmeye başlamış, ağır sözleri ve kafa sallama tarzı ile, gençlerin yaşadığı ergenlik dönemi sorunları yüzünden dünyaya isyan etmelerini kolaylaştırmış, pop müziğe güçlü bir rakip olmuştur.
İngiliz rock'ının 1960'larda gelişmesiyle "rock müzik" tanımı yaygınlaşmıştır. "İngiliz Fethi" olarak adlandırılan bir akımla, bu müzik tarzı tekrar Amerika'da yayıldı ve hatırı sayılır bir etkiyle uluslararası bir fenomen haline geldi. Rock günümüzde birçok türü altında barındırarak oldukça yaygın olarak dinlenen bir müzik türü haline gelmiştir. Bir sürü dalları çıkmıştır bu müzik türünün, aşağıda inceleyeceğimiz.
1970 dönemine kadar ortaya çıkan Rock müzik sanatçılarından bazıları şunlardır: The Rolling Stones, The Animals, The Yardbirds, The Kinks, The Who, The Pretty Things, The Sonics, The Shadows, Bob Dylan, The Byrds, Steve Harly ve diğerleridir.
1970 dönemi, Rock müziğin önemli bir dönemidir. Sözler ve müzik gitgide sertleşmeye başlar ve hard-rock ortaya çıkar. 1970'lerin hard-rock ve Rock müzik sanatçıları Queen, Metallica, Nirvana, Slayer, Megadeth, Black Sabbahth, The Beatles ve diğerleridir.
Hard-rock'tan sonra, müzik ve sözler tamamen sertleşmeye başlar ve ortaya heavy-metal çıkar. 1970 sonrası Rock müzik sanatçıları, Sex Pistols, Asia, The Clash, The Damned, Black Flag, X Fear, Bad Brains, Twisted Sister, Sonic Youth, Big Black, Dust, The Buzzcocks, Green Day, The Killers, Guns and Roses, Black Sabbath, Radiohead, Cradle of Filth ve diğerleridir.
Rock Türleri
Rock müzik, birçok dala ayrılır. Ancak Rock müzik asıl olarak 3 bölüme ayrılır.
Normal Rock
Bu Rock türü, normal rocktır ve Rock türleri arasında en hafif olanıdır. Bu tür de kendi arasında dallara ayrılır.
Rock and Roll
Alternatif rock
Indie Rock
Pop rock
Psychedelic rock
Punk rock
Senfonik rock
Folk rock
Glam rock
Arena rock
Jazz
Blues
Garaj rock
Rap rock
Bazı Normal Rock sanatçıları şunlardır:
Anemi (grup)
Deli (grup)
Deli Gömleği (grup)
Gizli Özne (grup)
Grup Vira (grup)
Soulitary
Şehrin Azizleri (grup)
Avril Lavigne
Mor ve Ötesi
U2
The Cranberries
Radiohead
Keane
Audioslave
Özlem Tekin
ve diğerleridir.
Hard Rock
Rock müzikte, müzik ve sözler gittikçe sertleşmeye başlar. Bu durum hard rocku ortaya çıkarır. Müzik artık sadece siyahların acılarını ve sitemleri anlatan ulusal bir yapıdan, bütün dünyayı ilgilendiren sorunlara ve siyasete karılan evrensel bir yapıya yol almaya başlar.
Hard Rock, kökenleri 1960 başları Garaj Rock'ı ve Jazz'a dayanan bir rock and roll tarzıdır. Elektro gitar, bas gitar ve davulların sert şekilde kullanılması tipik özelliğidir. Hard rock terimi, overdrive kullanımı yoğun, daha melodik gitarlara sahip, jazz ve blues dan sert heavy metalden yumuşak bir tarzı betimler. Deep Purple ve Led Zeppelin bu tarzın başı çeken gruplarındandır.
Nirvana
Sonic Youth
Arcade Fire
The Postal ServiceBazı hard-rock sanatçıları şunlardır:
Oasis (grup)
Greenday
Metallica
Yuhu
Lordi
Nirvana
Dokken
Deep Purple
Şebnem Ferah
ve diğerleri.
Heavy-metal
Rock müziğin muhalif yanını gittikçe kaybettiğini düşünenlerin başlattığı müzik türüdür. Heavy metal; karanlık, sert ve geneli ölümü ya da kötü şeyleri anlatan tarzdır. Heavy metalciler siyahı benimsemişlerdir. Siyah onlar için vazgeçilmezdir. Kısaca siyah heavy metal'in rengidir diyebiliriz. Heavy-metal kendi arasında yüzlerce türe ayrılır. Bu türlerden bazılarını anamaddeden görebilirsiniz.
Bazı heavy-metal grupları:
Cradle of Filth
Pentagram (grup)
Iced Earth
Bullet For My Valentine
Deathlike Silence
System of a Down
Slipknot
Apocalyptica
ve diğerleri.
Türkiye'de Rock Müzik
Türkiye'de Rock müzik anlayışı, ilk olarak Anadolu Rock olarak ortaya çıkmıştır: yani klasik Türk müziği ile Rock müziğin karışımı olarak. Erkin Koray, Barış Manço, Cem Karaca ve Fikret Kızılok buna örnektir. Sonra Özlem Tekin, Kıraç, Haluk Levent, Murat Kekilli, Murat Göğebakan ve Feridun Düzağaç albümler çıkarmışlardır, Rock adı altında. Ondan sonra Pamela Spence, Hayko Cepkin, Teoman, Seksendört ve Mor ve Ötesi gelir. 1996 yılında Şebnem Ferah ilk albümünü çıkarmış ve Türkiye'de Rock'a farklı bir bakış açısı getirmiştir. Ardından Emre Aydın, Barış Akarsu ve diğerleri gelir.
Rock Konsepti
Rock müziğin ve Rock dinleyenlerin bir moda ve konsepti vardır. Siyah giyinip ağır havalarda yürürler, öncelikle. Sonra Rock'cuların bir el işareti vardır. İşaret, serçe ve baş parmak açık, diğerleri kapalı olmak üzere. Metalcilerin de işareti Rock'cularınkiyle benzerdir, arada tek bir farkı vardır: metalcilerin işaretinde baş parmak açık değildir, kapalı olan orta ve yüzük parmağının üstüne yerleştirilir. Kendilerine özel tarzda yazıları vardır, rap'çilerin grafiti yazılarına benzer, ancak yazıların daha keskin kenarları vardır. Rock'cular, sohbet odalarında konuşurken Lamer Alfabesi kullanırlar. (I,i harfleri yerine "!", A harfi yerine "@", "K" yerine "q" kullanmak gibi.) Rock'cuların sloganı "Rock Forever" 'dır, (Ebediyyen Rock), Metalcilerin sloganı ise, "Metal Forever" 'dır, (Ebeddiyen Metal). Sonra, en önemli özellikleri Rock'cuların, Rock müzik dinlerken tempoya göre kafa sallamalarıdır. Düşük bel pantolon giyinirler. Gömlek giydiklerinde, gömleğin eteklerini içeri sokmazlar, pantolonun üzerine sarkık bırakırlar. Rock isyan müziğidir, Rock'cuların yaptığı her haraket de isyandır, normal olan kuralları bozmadır. Bu liste uzayıp gidebilir, ancak Rock müzik dinliyorsanız eğer, dinlediğiniz müziğin tarzına uymanız ve ona göre davranmanız gerekir.